Odbory slovenského Volkswagenu sa pripravujú na štrajk

12.03.2014 Bratislava

Bratislava 12. marca (TASR) – V slovenskej dcére nemeckej automobilky Volkswagen sa schyľuje ku štrajku. Zástupcovia zamestnancov už od januára v rámci kolektívneho vyjednávania bezvýsledne rokujú s vedením firmy o zlepšení podmienok 9400 pracovníkov troch závodov koncernu v Bratislave, Martine a Košiciach.

"Nevieme sa dohodnúť," uviedol dnes pre TASR šéf odborov Zoroslav Smolinský s tým, že odbory sa pomaly pripravujú na štrajk. Odborári požadujú okrem iného zvýšenie platov zamestnancov, ktoré zamestnávateľ podmieňuje zmenami súvisiacimi s pracovným časom. Vedenie podľa Smolinského naďalej trvá na jeho čiastočnom skrátení.

Súčasná kolektívna zmluva je platná do konca marca, odborári by dovtedy chceli tretí mesiac trvajúce rokovania ukončiť. "Pri ekonomicky rekordne dobrých výsledkoch je nám ľúto, že vedenie firmy nemyslí na svojich zamestnancov a nerozmýšľa nad miernym navýšením miezd," zdôraznil Smolinský. Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnancov Volkswagenu Slovakia je vyše 1500 eur.

Rokovania podľa Smolinského prebiehali dlho bez akéhokoľvek výsledku. "Keď bol aj náznak nejakého posunu, zamestnávateľ svojimi podmienkami vždy znemožnil dospieť ku spoločnému konsenzu," priblížil.

Odborári sa majú s vedením firmy opäť stretnúť koncom tohto týždňa. Zamestnávateľovi už navrhli prizvanie nezávislého sprostredkovateľa. "Ak by sme pristúpili k štrajku, vieme, že zamestnanci nám dôverujú a určite nás v hojnom počte podporia," uzavrel odborový predák. Podobu prípadného štrajku zatiaľ nešpecifikoval.

Hovorca spoločnosti Vladimír Machalík pre TASR aj dnes zopakoval, že ku kolektívnemu vyjednávaniu sa vyjadria až po jeho skončení.
 

Vyberte región